Anita Schadevitz – ACQUA WATER

Galleria Aapeli ylpeänä esittelee:

Anita Schadevitz – ACQUA WATER

6. – 23.10.2016

Galleria Aapeli

Helaingin Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 E, kellarikerros

Acqua WaterLehdistötiedoteAnita Schadevitz

ACQUA * WATER -näyttely 6.10. – 23.10.2016

Galleria Aapeli, Helsingin Kaapelitehdas

Suomen taiteen historiassa esiintyy mielenkiintoinen perinne käyttää luontoa symbolina poliittisiin ja yhteiskunnallisiin tarkoituksiin. Tätä perinnettä olen halunnut jatkaa omalta osaltani: maalausteni lähtökohtana on luonto. Otan kantaa ihmisten aikaansaamaan luonnon ylikuormitukseen keskittyen veteen, joka on kaiken elämän alkukehto ja elinehto.

Puhdas vesi on maailman arvokkain luonnonvara eikä sen saatavuus ole itsestäänselvyys edes Euroopassa. Maapallon vedet ovat peräisin vesipitoisista komeetoista ja pikkuplaneetoista, jotka törmäsivät maahan sen syntyessä, joten veden historia on pitkä. Meret ja vedet kätkevät näkymättömän ja osin vielä tuntemattomankin maailman, jossa on miljoonia vuosia vanhoja muodostelmia ja tuntematonta elämää. Valitettavasti ne kätkevät myös muovia, kemikaaleja, romua ja rojuja. Myös monet maailman konfliktit liittyvät veteen, esimerkiksi sotien taustalla yhtenä syynä saattaa olla kuivuus. Jos ilmasto lämpenee tulevaisuudessa, lähtevät ilmastopakolaiset liikkeelle.

Vastuu vesien saastumisesta on meidän jokaisen. Vaikka monet ihmiset osoittavat suunnatonta itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä luontoa kohtaan, on myös paljon välittämistä, epäitsekkyyttä ja myötätuntoa – tämä antaa toivoa.

Maalaustyylini on naturalistinen, se kuvastaa sitä mitä näen, mutta myös omaa suhdettani aiheeseen. Tutkin naturalismin kautta pintaa – kaksiulotteisuutta – menemättä kuitenkaan abstraktiin. Rinnakkaisena tutkimukseni kohteena on ollut merimaalauksen pitkä historia. Maalausteni kalat ja lokit edustavat maailman kaikkia eläimiä ja eläinlajeja, luonnon uskomatonta moninaisuutta, herkästi haavoittuvia ravintoketjuja ja ekosysteemejä. Vedessä on kysymys siitä ketkä siitä hyötyvät ja ketkä siinä ja siitä elävät. Jokainen elämä, kaikkein pieninkin, on tärkeä. ”This earth was not made for man alone” on toteamus, jonka luin jostain ja jonka allekirjoitan. Totuushan on se, että ihmiskunta on täysin riippuvainen luonnosta.

anita-kalat

anita-kivet-purossa

 

Valtakunnallinen vapaa taideyhdistys jo vuodesta 1968