Taiteilija Jorma Koski

 

”Haluan maalata isoja töitä. Isoa maalausta katsellessa tunnen olevani jonkin äärellä” kertoo Jorma Koski maalaustaiteestaan.

Jormalle maalaaminen ja taiteellisuus on aina ollut osa harrastuksia ja työntekoa. Puhtaasti maalaustaiteen parissa on vierähtänyt pitkälti yli 20 vuotta.

”Oman tyylin löytäminen ja taiteen sekä työn yhdistäminen ajoi opintojenkin puolella taiteelliseen koulutukseen. Valmistuin kultasepäksi, se on taiteellinen ammatti, joka takaa myös toimeentulon.”

Jorman työ kultaseppänä oli luovaa ja hyvin tarkkaa pienten korujen valmistamista, niin uniikkien töiden kuin isompien korueriten valmistuksessa mm. Kalevala Korussa. Työuran aikana maalaaminen jäi välillä jopa vuosiksi taka-alalle.

Jorma oli 70-luvun alussa opiskelemassa erityisesti grafiikkataidetta Tapani Lemminkäisen viimeiseksi jääneessä opetusryhmässä. Miltei 40 vuotta myöhemmin yksi kurssilaisita normaalin kuulumisten vaihdon yhteydessä ehdotti 40 vuotisryhmänäyttelyä, jonka järjestäisi hyvin toisiiinsa yhteyttä pitäneen Lemminkäisen kurssilaiset.

”En tietenkään voinut tai edes halunnut kieltäytyä, olin heti mukana. Ongelmana vain oli, ettei minulla ollut yhtään valmista työtä useammalta vuodelta. Otin aikaa itselleni ja kaivoin tarvikkeet esiin. Yllätyin kuinka vaivattomasti tulosta lähti syntymään ja kuinka paljon nautin pitää yhtälailla kynää kun sivellintä käsissäni.”

Akvareilleja valmistui useita, vaikka näyttelyä ei loppujen lopuksi saatu maaliin saakka. Palo maalaamiseen jäi vahvasti päälle. ”Tyhjä kangas ei pelota tyhjyydellään, en juurikaan suunnittele töitäni etukäteen. Maalaaminen, luominen on minulle hyvin rentouttavaan ja inpiraatio löytyy helposti.”

Aarteeni Aapelissa näyttelyyn osallistuminen oli haasteellista vain maalauten kokorajoituksen takia. ”Iso kangas on positiivinen haaste, nyt jouduin palaamaan pienemmän pohjan pariin. Onneksi kaksi osallistuvaa työtäni kuitenkin syntyi kitkatta. Työskenneltyäni kokonaisen työuran kultaseppänä äärimmäisten pienten korujen ja yksityiskohtien parissa, iso vapaa luomistila suuren taulupohjan parissa on yksinkertaisesti rentouttavaa.”

Jäämmekin jännityksellä odottamaan minkä kokoisilla maalauksilla Jorma osallistuu vuosinäyttelyymme elokuussa. Vuosinäyttelyssä kokorajoitusta ei ole ja seinätilaa sen sijaan on.

Valtakunnallinen vapaa taideyhdistys jo vuodesta 1968