Kun lähetät töitäsi pakettina näyttelyihin, huomioi seuraavat asiat:

 

 • Sekä Posti että Matkahuolto kokorajoittavat kuljettamiaan paketteja todella tiukasti. Mittojen ylittäminen maksaa useita kymmeniä euroja. Matkahuolto on lanseerannut Taulu-paketin, jota kannattaa ehdottomasti käyttää isompien teosten lähettämiseen.
 • Paketteihin tulee aina saada tiedot vastaanottajan osoitteesta, gsm numero ja mielellään varmistukseksi sähköpostiosoite. Lisää nämä samat tiedot itsestäsi lähettäjänä lähetykseen. Jos et omaa sähköpostia, kännykkänumero pelastaa joka tapauksessa paljon.
 • Kumpikaan lähetyksiä toimittavista kuriireista ei saa vuotaa tietoja ja salassapitovelvollisuus koskee myös yhteistyökumppaneita alihankkijoiden muodossa. Voit jättää kännykkänumeron piiloon jättämällä sen pois näkyvistä lähetyksen päältä. Sähköisiin tietoihin tietenkin sisällytät ne. Ne eivät tulostu lähetyksen päälle.

Taulupakettisi koko määrittelee sen lähetyshintaa vahvasti. Samoin se, lähetätkö pakettisi sähköisitä palveluista (www.posti.fi / www.matkahuolto.fi) vai lähettämisessä auttavassa palvelupisteessä. Keskityn näissä ohjeissa sähköisiin palveluihin, ne löytyvät omasta älypuhelimesta, tabletilta ja tietokoneelta. Kiinnitä erityinen huomio ensinnäkin taulusi kokoon ja jätä mieluiten isoimmat taulusi kokonaan pois näyttelyistä, joihin haluat postittaa taulusi näyttelypaikalle.

Minkä kokoista laatikkoa tauluille on kannattavaa tehdä?

Tutustu osoitteessa www.matkahuolto.fi/osta-paketti (Hinnat katsottu 19.10.2021)

 • Matkahuollon nettipalveluista on mahdollista lähettää yhtä lailla: S Maxi maksimikoko on 10x60x120 cm ja perushinta vain 8,90 euroa.
 • M Maxi on 20x60x120 cm ja perushinta 11,90 euroa. Kuulostaa hyvin kohtuulliselta, eikö?
 • Taulu-paketti on 15x120x150 cm ja perushinta on vain 29,90 euroa. Tämä on Matkahuollolta huipputuote meille taiteilijoille!
 • Isoin paketti, mitä Matkahuolto kuljettaa kotimaassa on XXL Leveä 30x120x150 cm ja hinta 59,90 euroa.
 • Jos vastaanottaja vaatii perille kuljetusta ‘Toimitus osoitteeseen erikseen sovittuna ajankohtana’ tekee 12,90 euroa lisää hintaa.
 • Ja ‘Varovasti’ palvelu 9,90 euroa lisää.

Tutustu osoitteessa www.posti.fi/palvelutverkossa/lahettaminen/ (Hinnat katsottu 19.10.2021)

 • Postin nettipalveluissa laatikon ulkomitoiksi tähtäisin S Plus pakettiin 11x60x100 cm maksimissaan, tuohon menee 1-2 taulua ja perushinta netissä lähettämiselle on vain 7,90 euroa.
 • M Plus paketti 19x60x100 cm on netissä lähetettynä perushinnaltaan 9,90 euroa ja tuon kokoiseen pakettiin menee jo kolme taulua kehysten paksuudesta riippuen.
 • Jos näytteilleasettaja vaatii näyttelypaikalle kuljetusta sovittuna aikana, hintaa tulee lisää ‘Ovelle sovitusti’ -palvelulla 12,90 euroa.
 • Särkyvää-palvelua ei huolellisesti pakatun laatikon kanssa välttämättä tarvitse, mutta jos epäilyttää, sen lisähinta on 10,90 euroa. 
 • Isoin paketti, mitä Posti kuljettaa kotimaassa on XXL Plus 60x80x150 cm ja hinta 49,90 euroa. Paketille Ovelle-kuljetus sovitusti kuuluu hintaan. Hintaan ei sisälly Särkyvää lisäpalvelua.

Mitä tästä opimme?

Nyt voit lähettää myös isompia tauluja postitse, Matkahuollon kautta. Jokaisesta taulusta ei kannata tehdä omaa pakettia, jos paksuus ei ylitä annettua maksimimittaa. Korkeiden veistosten kanssa katsoisin ensin hintoja Matkahuollon puolelta, heidän kuljetuslogistiikka sallii Postia moninaisemmat kokovaihtoehdot. Ole tarkkana mittojen kanssa ja tiedosta, miten paljon mittana pari lisäsenttiä maksaa euroina kustannuksissa.

Tee tukeva pakkauslaatikko tauluillesi itse. Pahvin tulee olla kovaa, kestävää pahvia. Tällaista pahvia saattaa löytää parhaiten vaikkapa taloyhtiön pahvinkeräysastioista tai vastaavasta. Myös pahvilaatikoita pakkaamiseen myyvät tahot kannattaa tarkistaa: isot pakkauslaatikot ja muuttolaatikot erityisesti. Hanki laatikot aina litteänä ja voit myös käyttää ne sellaisina, onhan kaksinkertainen pahvi parempi turva kuin yksi pahvikerros. Pahvin taivuttelu vaatii toki enemmän viitseliäisyyttä ja voimaa, ne kuitenkin palkitaan lopputuloksessa.

Isompi pakkaus hyvin taiteltuna ja rakennettuna seisoo päädyllään pystyssä ja käsitellään logistiikassa pystyasennossa, ei taululle kovin kohtalokkaassa vaaka-asennossa. Kiinnitä tähän huomiota pakkausta rakentaessasi: kapeat päädyt ja sivut ovat taivutettu 90 asteen kulmaan leveisiin sivuihin nähden. Laatikon tulee olla laatikko, ei ovaalia muotoa tavoitteleva möykky.

Taulun kehyksiä suojaamaan tarvitaan sopiva määrä pehmustetta. Sellaiseksi käy erilaiset pakkauspahvit ja paperit. Lasia sisältäviin kehyksiin suosittelen lisäksi kuplamuovin tai vastaavalla tavalla suojaavan pehmytmateriaalin käyttöä. Suojaa kuplamuovilla ja pahvilevyillä erityisesti lasiosia ja herkkää keramiikkaa kunnolla.

Suomen Taiteilijat ry säilyttää aina laatikon pakkaustarpeineen näyttelyn ajan. Näyttelyn päätyttyä taulusi / veistoksesi pakataan mahdollisimman huolella omaan pakettiinsa takaisin. Merkitse pakkausmateriaalit nimelläsi. Jos pääset itse hakemaan lähetetyt teoksesi pois näyttelyn päättyessä, pyydä myös pakkaus suojatarvikkeineen mukaasi. Voit pienellä paikkailulla ja suojatarvikkeiden uusimisella käyttää samaa pakkausta useita kertoja. Aina irrota tai peitä huolella kaikki vanhat pakettimerkinnät lähetyksestä ennen uutta käyttöä.

Toivon tästä olevan Sinulle hyötyä!

Palautetta voit laittaa Taru Alholle, alhotar(at)icloud.com