Kuinka postitan tauluja järkevästi?

Kun lähetät töitäsi postitse näyttelyihin, huomioi seuraavat asiat:

Sekä Posti että Matkahuolto kokorajoittavat kuljettamiaan paketteja todella tiukasti. Mittojen ylittäminen maksaa useita kymmeniä euroja.

Paketteihin tulee aina saada tiedot vastaanottajan osoitteesta, gsm numero ja mielellään varmistukseksi sähköpostiosoite. Lisää nämä samat tiedot itsestäsi lähettäjänä lähetykseen. Jos et omaa sähköpostia, kännykkänumero pelastaa joka tapauksessa paljon.

Kumpikaan lähetyksiä toimittavista kuriireista ei saa vuotaa tietoja ja salassapitovelvollisuus koskee myös yhteistyökumppaneita alihankkijoiden muodossa. On siis ihan ok käyttää myös salaista numeroa ja jos et uskalla, hanki erillinen, valvomasi prepaid-liittymä numeroineen.

Taulupakettisi koko määrittelee sen lähetyshintaa vahvasti. Samoin se, lähetätkö pakettisi sähköisitä palveluista (www.posti.fi / www.matkahuolto.fi) vai lähettämisessä auttavassa palvelupisteessä. Keskityn näissä ohjeissa sähköisiin palveluihin, ne löytyvät omasta älypuhelimesta, padista ja tietokoneelta. Kiinnitä erityinen huomio ensinnäkin taulusi kokoon ja jätä mieluiten isoimmat taulusi kokonaan pois näyttelyistä, joihin postitat taulusi näyttelypaikalle.

Minkä kokoista laatikkoa tauluille on kannattavaa tehdä?

Tutustu osoitteessa www.posti.fi/palvelutverkossa/lahettaminen/

  • Postin nettipalveluissa laatikon ulkomitoiksi tähtäisin S Plus pakettiin 11x60x100 cm maksimissaan, tuohon menee 1-2 taulua ja perushinta netissä lähettämiselle on vain 7,90 euroa.
  • M Plus Paketti 19x60x100 cm on netissä lähetettynä perushinnaltaan 9,90 euroa ja tuon kokoiseen pakettiin menee jo kolme taulua kehysten paksuudesta riippuen.
  • Jos näytteilleasettaja vaatii näyttelypaikalle kuljetusta sovittuna aikana, hintaa tulee lisää ‘Ovelle sovitusti’ -palvelulla 12,90 euroa.
  • Särkyvää-palvelua ei välttämättä tarvitse huolellisesti pakatun laatikon kanssa, mutta jos epäilyttää, sen lisähinta on 10,90 euroa.
  • Isoin paketti, mitä Posti kuljettaa kotimaassa on 60x80x150 cm ja hinta 49,90 euroa. Paketille Ovelle-kuljetus on pakollinen ja se Sovitusti-vaihtoehdolla maksaa 12,90 euroa lisää. yhteensä siis 62,80 euroa. Hintaan ei sisälly Särkyvää lisäpalvelua.

(Hinnat katsottu 14.6.2020)

Tutustu osoitteessa www.matkahuolto.fi/osta-paketti

  • Matkahuollon nettipalveluista on mahdollista lähettää yhtä lailla: S Maxi maksimikoko on 10x60x120 cm ja perushinta vain 8,90 euroa.
  • M Maxi on 20x60x120 cm ja perushinta 10,90 euroa. Kuulostaa hyvin kohtuulliselta, eikö?
  • Jos vastaanottaja vaatii perille kuljetusta ‘Toimitus osoitteeseen erikseen sovittuna ajankohtana’ tekee 15 euroa lisää hintaa.
  • ‘Varovasti’ palvelu tekee 10 euroa lisää.
  • Isoin paketti, mitä Matkahuolto kuljettaa kotimaassa on XXL Leveä 30x120x150 cm ja hinta 59,90 euroa. Paketille Ovelle-kuljetus sovitusti maksaa 12,90 euroa lisää, yhteensä siis 72,80 euroa. Hintaan ei sisälly ‘Varovasti’ palvelua.

(Hinnat katsottu 14.6.2020)

Mitä tästä opimme?

Ei ole kannattavaa eikä kovin järkevää lähettää isoja tauluja postitse. Se on kuitenkin mahdollista, kun palvelua tarvitset. Jokaisesta taulusta ei kannata tehdä omaa pakettia. Ole tarkkana mittojen kanssa ja tiedosta, miten paljon mittana pari senttiä lisää maksaa euroina kustannuksissa.

Valmistaudu myös tekemään pakkauslaatikko tauluillesi itse. Pahvin tulee olla kovaa, kestävää pahvia. Tällaista pahvia saattaa löytää parhaiten vaikkapa taloyhtiön pahvinkeräysastioista tai vastaavasta. Myös pahvilaatikoita pakkaamiseen myyvät tahot kannattaa tarkistaa: isot pakkauslaatikot ja muuttolaatikot erityisesti. Hanki laatikot aina litteänä ja voit myös käyttää ne sellaisina, onhan kaksinkertainen pahvi parempi turva kuin yksi pahvikerros. Kaksinkertaisen pahvin taivuttelu vaatii toki enemmän viitseliäisyyttä ja voimaa, ne kuitenkin palkitaan lopputuloksessa. Muista, että paketin pitää kesää painoa päällään ja kolhuja muilta paketeilta.

Isompi pakkaus hyvin taiteltuna ja rakennettuna seisoo päädyllään pystyssä ja käsitellään logistiikassa pystyasennossa, ei taululle erittäin kohtalokkaassa vaaka-asennossa. Kiinnitä tähän huomiota pakkausta rakentaessasi: kapeat päädyt ja sivut ovat taivutettu 90 asteen kulmaan leveisiin sivuihin nähden. Laatikon tulee olla laatikko, ei ovaalia muotoa tavoitteleva möykky.

Taulun kehyksiä suojaamaan tarvitaan sopiva määrä pehmustetta. Sellaiseksi käy erilaiset pakkauspahvit ja paperit. Lasia sisältäviin kehyksiin suosittelen lisäksi kuplamuovin käyttöä. Kuplamuovia isolla kuplalla löytyy yllättävän monesta paikasta. Suojaa kuplamuovilla ja pahvilevyillä erityisesti lasiosia ja herkkää keramiikkaa kunnolla.

Suomen Taiteilijat ry säilyttää aina laatikon pakkaustarpeineen näyttelyn ajan. Näyttelyn päätyttyä taulusi / veistoksesi pakataan mahdollisimman huolella omaan pakettiinsa takaisin. Jos pääset itse hakemaan lähetetyt teoksesi pois näyttelyn päättyessä, pyydä myös pakkaus suojatarvikkeineen mukaasi. Voit pienellä paikkailulla ja suojatarvikkeiden uusimisella käyttää samaa pakkausta useita kertoja. Irrota aina huolella kaikki vanhat pakettimerkinnät lähetyksestä ennen uutta käyttöä.

Toivomme tästä olevan Sinulle hyötyä!

Palautetta voit laittaa Taru Alholle, alhotar(at)icloud.com