Startti suoritettu, nyt taidetta!

Vuosikokous on saatu päätökseen ja uusi hallitus on selvillä. Vuoden 2023 toiminta ja talous on läpikäyty ja hyväksyttäväksi todettu, kiitos teille. Tässä hieman Vuosikokouksen satoa summattuna.

Ja sitten se todella odotettu asia: Teemanäyttely Loisto lähtee käyntiin tästä Jäsenkirjeestä. Löydät linkin ilmoittautumiskaavakkeeseen, ohjeet jyrytykseen, teoskuvien lähetykseen ja aikatauluihin. Tiedämme, oli jo aikakin!

UKJ eli Uudenmaan Kuvataidejärjestöt on järjestämässä 40-vuotis juhlanäyttelyn, johon on jo haku käynnissä. Itse näyttely on Taidekeskus Gumbostrand Konst & Formissa 7.11.2024 – 5.1.2025. Katso lisää tästä Jäsenkirjeestä.

Lopuksi vielä tietoa Taidematrikkelista, Jäsenkortista, ja jäsenlaskuista. Lyhyesti ja ytimekkäästi.

Vuosikokous päätti jälleen paljosta

Vuosikokous oli sunnuntaina 25.2. ja kokouksen puheenjohtajana toimi Vicky Maaranen. Kokouksessa hyväksyttiin Toimintakertomus 2023, Tilikauden tulos 2023 ja myönnettiin hallitukselle vastuuvapaus. Vuosi 2023 meni hyväksytysti läpi. Tämän jälkeen hyväksynnän saivat Toimintasuunnitelma ja Talousarvio 2024. 

Hallituksen kokoonpano muuttui yhdellä taiteilijalla: Heidi Ijäksen jäädessä pois, hallitukseen valittiin Auli-Maritta Ruuskanen. Hän on edustaa hienosti vähän pohjoisempaa Suomea asuessaan Pohjanmaalla. Onneksi on etäyhteydet ja Auli-Maritta käy säännöllisesti vierailemassa pääkaupunkiseudulla. Tervetuloa Auli-Maritta! Hän oli muuten Kuukauden taiteilijana maaliskuussa 2023, käykää tutustumassa nettisivuilla Taiteilijaesittelyistä.

Kiitämme myös Heidiä antamastaan panoksesta Suomen Taiteilijat ry:lle! Heidin aloitteesta tuli Taiteilijatapaamiset, Facebookin keskusteluryhmä ja Heidi teki taiteellisen viihteellisiä Kuukauden kysymyksiä someen. Tämä on paljon työtä kahteen vuoteen.

Kokouksessa päätettiin myös jäsenmaksuista, normaali jäsenmaksu on 42 euroa ja syyskuun alusta liittyville maksu putoaa 21 euroon loppuvuodeksi. Päätoimisten opiskelijoiden jäsenmaksu on 30 euroa, syyskuusta loppuvuosi 15 euroa. Kertaluonteinen liittymismaksu on 20 euroa. Encaustic vahataiteen jäsenmaksu on 20 euroa, kun taiteilija ei ole Suomen Taitelijat ry:n jäsen. Vuosikokous sai kysymyksiä ja esityksiä vastattavaksi, niistä hallitus sai hyvää ohjenuoraa tälle vuodelle. Joihinkin kysymyksiin löytyy vastaukset tästä Jäsenkirjeestä.

Teemanäyttely Loisto, Kaapelitehtaan Puristamossa 1. – 14.4.2024

On ilo kertoa teille Loisto-näyttelystä, sillä nyt on tilaa tarjolla, ripustushinnat matalalla ja rajoituksia viskottu romukoppaan. Tosin yksi kriteeri tuli lisää, näyttely jyrytetään. Jyrytys ei kuitenkaan tapahdu sen takia, ettei teoksille ole tilaa. Teoksistanne sommitellaan loistelias kokonaisuus katsojille nautittavaksi ja silloin voi olla pakko jättää jotain pois. Suomen Taiteilijat ry:n hallituksen päätös tukee tätä ja Loiston jyryttää kuvataiteilija YAMK Vicky Maaranen. Hänen näkemyksensä ja ripustussuunnittelun taiteellinen taso on saanut paljon kiitosta. Lisäksi hän tulostaa suunnitelman papereille, joiden avulla ripustamaan päästään tarkkojen karttojen avulla. 

Loisto on myyntinäyttely, toki sinne saa ehdottaa myös ei myynnissä olevia teoksia. Suomen Taiteilijat ry ei peri provisiota myydyistä teoksista ja sama koskee näyttelytilaa, Puristamoa. Myyntiraha tulee kokonaisuudessaan taiteilijalle ja taiteilija itse sopii maksutavan ja teoksen luovutuksen ostajan kanssa.

Sääntöjä ja ripustushintoja

Näyttelyn teemaa Loisto saa tulkita hyvin vapaasti ja teoksen ikää ei rajoiteta. Ilmoittautuminen alkaa nyt ja viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantai 8.3. Tähän sisältyy myös teoskuvien lähettäminen. Pakollinen jyrytysmaksu on 15 euroa, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Voit tarjota näyttelyyn maksimissaan kolmea teosta, jotka voivat olla seinälle ripustettavia tai jalustalla seisovia. Tämä ja teoksen koko ratkaisee ripustushinnan, jotka ovat seuraavat:

Veistokset (jalustalla seisovat), kaikki koot 15 euroa

Seinälle ripustettavat:

Pieni, pisin sivu enintään 40 cm, 15 euroa

Keskikokoinen, pisin sivu enintään 70 senttiä, 25 euroa

Iso teos, pisintä sivua ei rajoiteta, 35 euroa

Ilmoittautumisajan päätyttyä aloitamme ripustuksen suunnittelun ja jyrytyksen. Nämä on tehty Vickyn toimesta niin, että viimeistään 20.3. ilmoitamme kaikille ilmoittautuneille erikseen, mitkä teokset pääsevät näyttelyyn. Ilmoitus tulee sähköpostilla ja se sisältää myös ripustuslaskun. Saat tarkat ohjeet teosten tuomiseen Ateljee Aapeliin etukäteen tai paikanpäälle Puristamoon tai postitusohjeet Posti / Matkahuolto / Schenker yms. Sähköposti, josta ilmoitus tulee ja jonne teoskuvat lähetetään, on st.diginayttely(at)gmail.com. Jos osallistut Suomen Taiteilijat ry:n näyttelyyn ensimmäistä kertaa tai sinulla on @hotmail-osoite, laita tämä sähköposti sinne tuttujen osoitteiden joukkoon.

Mikä on teoskuva ja miten se nimetään?

Osallistuminen näyttelyyn alkaa valitsemalla enintään kolme teemaan sopivaa teosta. Kuvaa ne tarkasti hyvässä valossa teoksen keskikohdan tasolta ja rajaa kuvasta näkyviin vain itse teos ja mahdolliset näyttelykehykset. Kuva ei saa sisältää muuta. Jos teos on lasin alla, poista lasi kuvan ottoa varten, jos mahdollista. Veistokset ja esim. pyöreät taulut on hyvä kuvata yksiväristä taustaa vasten. Veistoksesta voi ottaa useamman kuvan. 

Nimeä kuvatiedostot teoksen nimellä ja kokomitoilla senttimetreinä sekä taitelijan nimellä: Teoksen nimi_korkeus x leveys x syvyys_Taiteilijan Nimi, esimerkki: Loisto silmissäsi_80x100x2_Taru Alho. Nimeä teokset muualla kuin kameran/puhelimen ohjelmassa, käytä pilvipalvelua tai tietokonetta, jossa voit nimetä tiedoston ja liittää nimetyn kuvatiedoston sähköpostin liitteeksi.

Päätä teoksellesi myös myyntihinta tai Ei myynnissä -merkintä jos niin haluat. Varmista, että sinulla on valmistumisvuosi ja teoksen valmistustapa / tekniikka kiteytettynä muutamaan sanaan.

Nyt olet valmis ilmoittautumaan näyttelyyn. Ilmoittaudu tästä linkistä, se ohjaa sinut Google Forms -lomakkeelle, ja vastaa kaikkiin pakollisiin kysymyksiin. Saat kopion sähköpostiisi vastauksistasi täytetyn lomakkeen lähettämisen jälkeen.

LINKKI: https://forms.gle/x26RqwQ5z38SWd7T9

Käy maksamassa jyrytysmaksu 15 euroa Suomen Taiteilijat ry:n tilille FI6512283000034791 viitteellä 17080. Kuitista ei tarvitse ottaa kuvaa.

Ilmoittautumislomakkeella kysytään sinun nimi, taiteilijanimi (jos on), puhelinnumero, sähköposti, postiosoite ja eniten käyttämäsi some/nettiosoitteesi. Huomio tähän, pyydämme vain yhtä netti/someosoitetta. Käytämme sitä luvallasi teoksesi esittelylapussa, jolloin kiinnostunut ostaja saa sinuun yhteyden ja pääsee näkemään laajemmin tuotantoasi. Päätä siis mikä osoitteesi tähän sopii parhaiten. Pääset myös valitsemaan, mitä tietoja sinusta saa antaa teoksestasi kiinnostuneelle. Tätäkin kannattaa pohtia.

Teoksesta kysytään nimi, koko, valmistustekniikka ja -vuosi sekä hinta. Kysymme myös alustavaa teosten toimitustapaa näyttelyyn ja näyttelystä. Kysymme pääsetkö valvomaan näyttelyä, autatko näyttelyn ripustuksessa ja purkamisessa. Lisäksi haluamme sinun ymmärtävän omat vastuusi ja vakuutustarpeet teoksillesi näyttelyssä. Joudut vastaamaan ymmärtäväsi ne näyttelyn osalta. Ohjetta ja opastetta löydät nettisivuiltamme linkistä: Materiaalipankki – Suomen Taiteilijat ry.

Loisto-näyttelyn tärkeät päivät:

25.2. – 8.3.24 Ilmoittautuminen näyttelyyn.

20.3.24 mennessä saat ilmoituksen jyrytyksen läpäisseistä teoksistasi.

28.3. torstaina postitettujen ja Ateljee Aapeliin tuotujen teosten tulee olla perillä.

Teoksia voi tuoda myös suoraan ripustukseen 1.4. klo 10-11:30

Näyttelyn ripustus maanantaina 1.4. (2. pääsiäispäivä ja aprillipäivä, kyllä)

Näyttelyn avajaiset tiistaina 2.4.

Näyttelyn purku sunnuntaina 14.4. klo 16–18

UKJ:n 40-vuotis Juhlanäyttely 7.11.24 – 5.1.25

Kyllä, haku on käynnissä jo nyt. Ja onnittelut 40 vuotta täyttävälle Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry:lle! Yhdistyksemme on ollut jäsenenä vasta muutaman vuoden, se on riittänyt vakuuttumaan UKJn näyttelyiden hyvästä laadusta. 

40-vuotis Juhlanäyttely järjestetään Taidekeskus Gumbostrand Konst & Formissa, Sipoossa 7.11.2024 – 5.1.2025. Haku näyttelyyn on jo käynnissä 2.1. – 30.4.2024. Teemat ja aihepiirit ovat avoimet mutta toivomus, että taide peilaisi Taidekeskuksen arvoja kuten positiivisuutta, ammattimaisuutta ja aitoutta. Haku tapahtuu elektronisesti linkin kautta, https://konstoform.fi/ukj/. Voit osallistua hakemukseen 3–5 teoksella. Toivomus on, että osallistut uusilla teoksilla (ei ennen vuotta 2020 valmistuneita). Valinnat tehdään toukokuussa 2024, ja ilmoitamme valituille sähköpostitse toukokuun lopussa. Kuraattorina toimii Galleristi Charlotta Björkendahl. Tervetuloa mukaan!

Lyhyesti ja ytimekkäästi

JÄSENLASKUT: Moni on kysellyt missä jäsenlaskut viipyvät. Koska vuoden jäsenmaksu taso päätetään aina joka vuodelle erikseen, jäsenlaskut pääsevät liikkeelle vasta Vuosikokouksen jälkeen. Edellisen vuoden jäsenkortti on aina voimassa seuraavan vuoden maaliskuun loppuun, jotta laskut ehditään saada ja maksaa. Kun lasku on maksettu, sähköisen jäsenkortin voimassaoloaika ylettää taas seuraavan vuoden maaliskuun loppuun.

JÄSENKORTIN VOIMASSAOLO: Mistä näkee jäsenkortin voimassaoloajan? Muovinen jäsenkortti on niin sanottu kestokortti, josta voi tarkistaa yhdistyksen yhteystiedot ja oman jäsennumeron. Lisäksi se kelpaa useimpiin liikkeisiin sellaisenaan. Mutta entä jos vaaditaan todiste jäsenyyden voimassaolosta? Tätä varten katso, että SÄHKÖINEN JÄSENKORTTIsi on helposti löydettävissä puhelimesi nettiselaimella (https://lompakko.magma-app.com/login). Lisää sisäänkirjautumissivu selaimesi suosikkeihin tai kirjanmerkkeihin, löydät sen aina nopeasti. Jos et ole aktivoinut sähköistä jäsenkorttia, etsi tekstiviesteistäsi lähettäjän MagMa viesti ja toimi ohjeiden mukaan. Jos olet myös Encaustic vahataidejaoston jäsen, olet saanut erillisen viestin siitä ja aktivoi sekin. Sähköinen jäsenkortti on helpoin käyttää ja kulkee aina mukana, kun sinulla on nettiä selaava laite mukanasi.

Missä viipyy TAIDEMATRIKKELI? Tarkistukset Taidematrikkelin sisällöstä etenevät tasaisen varmasti. Työ on myös osoittanut pakollisuutensa. Tarkistusta suorittaa Timo Tolonen. Häntä tarvittaessa avustavat Taru Alho ja Vicky Maaranen. Kun tarkistus on suoritettu, kaikki muutokset laitetaan painotalolle toivotussa muodossa ja taitto pääsee käynnistymään uudelleen. Koska aikaa on ehtinyt kulua aloituksesta, Taru Alho tulee vielä varmistamaan annettujen yhteystietojen paikkansa pitävyyden. Työ siis etenee hyvin.

Kohti valoisia iltoja ja kevättä!

Iloisin terveisin,

Suomen Taiteilijat ry:n hallitus

tekstin laati Taru Alho