50 v. Juhla vuosinäyttely
Kyllä! Juhavuosinäyttelymme taulut ja taiteilijat tutuksi. Ainakin pieni osa heistä ja isompi osa tauluista. Otan taiteellisen vapauden julkaista niin näkökulmia tauluihin kuin yleiskuvia näyttelystä. nauttikaa!
Ekaterina Vedeneva
Katjan kaksi työtä tuli mukaan näyttelyyn, muotokuvia molemmat. Kysyin mistä lähtien hän on maalannut muotokuvia ja sain nauravan vastauksen: yli kolme vuotta! Hän ei ole aiemmin tarjonnut niitä Suomen Taiteilijoiden näyttelyihin, tämä selittää tietämättömyyteni. Meillä oli hauska keskustelu lasten ja nuorten mallina olemisesta. Sitä luulisi, että nykyisessä selfieiden maailmassa hyvän kuvan saaminen olisi helppoa. No, ei ole. Puhumattakaan mallina olemisesta taiteilijalle. Tämän taitaa muutkin muotokuvia maalaavat tunnistaa.
Rauni Vastinesluoma
Raunilta tuli tällä kertaa näyttelyn ainoa veistos esille. Veistoksia saisi kaikin mokomin olla enemmänkin. Tässä on Pikkutikat, materiaalina teräs ja kelopuu, hitsaten ja taonnalla taitaen. Rauni kuvaa väkevien metallien avulla uskomattoman herkästi ja elävästi luontoa, sen eläimiä. Yksityiskohdat hivelee silmiä!
Tuula Alho
Tuulan tunnetaan yhtenä yhdistyksenmme voimahahmoista ja luotettuna yhteyshenkilönä. Tuulan tunnistaa kaikki mutta kuinka moni tunnistaa Tuulan taulut eri näyttelyistä? Itse olen mielenkiinnolla laittanut merkille taulujen aiheiden, tekotavan, värimaailman ja tyylin muuttuvan rajusti eri näyttelyissä. Mukavaa jännittää joka kerta mitä seuraavaan näyttelyyn tulee.
Tällä kertaa esillä on kolme taulua Ystävien kesken -sarjasta. Kuvassa Tuulan kanssa on juhlapuhuja ja perhetuttu Maria Guzenina.
Paula Pitkänen
Paula on yksi Suomen Taiteilijat ry:n uusista taiteilijoista ja itse jännitän hänen teostensa näkemistä innolla näyttelyissämme. Paulan teokset ovat kuin hyvä tarina, jonka kertominen on vielä kesken. Tulen niistä hyvälle tuulelle! Paulalla on vielä tämän viikon näyttely Kaapelin kahvila&lounasravintolassa Hima & Salissa, käykää katsomassa sekin. Voitte käydä tutustumassa Paulaan ja hänen töihin etänä tästä linkistä: Papu Creates
Vicky Maaranen
Vicky tunnetusti tuo taiteen oivaltamisen ilon Ateljee Aapeliin Vedic Art -kursseillaan! Ja hyvä muistaa hänen toimivan aktiivisena varapuheenjohtajana Suomen Taiteilijat ry:ssa. Ihailen hänen taiteellista luovuuttaan ja kykyä oppia hyödyntämään erilaisia tekniikoita. Tämän muistaen en hetkeäkään ihmettele hänen olevan suosittu taideopettaja. Juhlanäyttelyyn Vicky toi Encaustic Art -menetelmällä syntyneet taideteokset. Tutustu Vickyyn etänä tästä: Vicky Maaranen
Tuula Pellikainen
Muistan kun Tuulan työt tulivat arvioitavaksi ST:n hallituksen kokoukseen jäsenhakemuksen yhteydessä, teoskuvien katselusta ei meinannut tulla loppua. Samaa voin sanoa hänen juhlavuosinäyttelyn taideteoksista, katsottavaa ja oivallettavaa on niin paljon. Värien käyttö, yksityiskohtien runsaus ja kuvakokonaisuus haastaa katsomaan ja kutsuu oivaltamaan. Tässä yksityiskohtia Tuulan näyttelytöistä, käy katsomassa ja nauttimassa teoksista kokonaisuutena!
Aila Packalén
Aila on lyhyessä ajassa tullut tutuksi kasvoksi Suomen Taiteilijat ry:n tapahtumissa. Hän on aina paikalla kun pitää saada asioita tehtyä tai töitä hoidettua. Hänen mutkaton asenteensa haasteiden edessä näkyy hyvin hänen taiteessaan. Tekniikat voivat pysyä hyvinkin samoina mutta taidetta syntyy kaiken kokoisille pohjille ja aiheiden kirjo sekä näkemys niihin on todella runsas. Oma silmäni jää aina katsomaan Ailan värien käyttöä teoksissaan. Siinä on jotain yllättävää ja voimakasta, haaste katsojalle kenties.
Tunnelmakuvia avajaisista
Tiistaina vähän ennen viittä jännitystä oli ilmassa, viimeiset valmistelut teimme niin kun ne tehdään aina: kovalla kiireellä ja tehokkaalla työnjaolla. Kunhan juhlavieraat eivät huomaisi kiirettä ja stressiä…
Onneksi olimme pyytäneet jo viime näyttelyssä paljon kiitosta saaneet pianisti Kumi Komorin ja viulisti Marju Tsokkisen soittamaan näyttelyvieraat sisään kauniilla klassisilla sävelillä. Siihen kiire loppui ja musiikki antoi lisäloistetta tilaan ripustettuihin taideteoksiin.
Paikalle saapuivat myös juhlapuhujamme, näyttelyn jyryttänyt ja ripustuksesta vastannut taiteilija Alina Sinivaara ja kansanedustaja Maria Guzenina. Kummankin puhetta odotimme innolla. Kumin ja Marjun lopetellessa tervetuloa -osuuttaan, sisään asteli Vuosaarelaisen Discantus naiskuoron Discantus Sisters -ryhmä ja upealla laululla he loivat hyvän tunnelman puheiden kuuntelua varten. Kuorona Discantus juhlii parhaillaan 40 vuotista lauluntäyteistä taivalta, onnittelut myös heille!
Puheenjohtaja Taru Alho toivotti kaikki lämpimästi tervetulleeksi Suomen Taiteilijat ry:n 50 vuotisjuhlintaan ja kiitti ahkeraa, huikeisiin tuloksiin yltänyttä avustajajoukkoa näyttelyn toteutumiseksi.
Taiteilija Alina Sinivaara kiitteli myös puheessaan ripustuksessa ja jyrytyksessä avustaneita henkilöitä. Onhan näyttelyssä töitä yli viideltäkymmeneltä taiteilijalta ja sellaiset sata taideteosta, avustajat antoivat Alinalle tilaa keskittyä ensin jyrytykseen ja myöhemmin ripustuksen suunnitteluun ja toteutukseen.
Alina kertoi huomanneensa jo jyrytyksessä keltaisen, sinisen ja jopa vihreän värisävyjen esiinmarssin taideteoksissa. Hänelle ne toivat mieleen meneen kauniin kesän edustaen haaveilua, nautiskelua ja ilottelua. Näiden teosten ripustuksen suunnittelu ja toteutus oli hyvin nautinnollista työtä.
”Tämän jättimäisen yhteisnäyttelyn jyryttäminen ja ripustaminen on vaatinut paljon karsintaa ja komprmisseja.” Alina totesi. ”Ripustuksen ei tule häiritä taideteoksen esilletuloa, mieluiten se nostaa teosta esille parhaalla tavalla.” Mukaan on tullut myös erityisiä nostoja joidenkin teosten kohdalla, jotka Alinan mielestä vaativat päästä esille.
Maria Guzenina onnitteli kauniin koskettavassa puheessaan juhlavuottaan viettävää Suomen Taiteilijat ry:ta ja erityisesti sen taiteilijoita. Juhlimme ihmistä, taiteilijaa. Juhlimme sitä, että taideteosten kautta saamme pienen aavistuksen siitä mitä taiteilijan sielussa liikkuu.
”Olen taiteilijan tytär” Maria kertoi. Hänen äitinsä pohjusti canvaspohjat itse ja käytti maalaamisessaan enemmän veistä kuin siveltimiä värien viemiseen canvakselle. Ja ajatuksen siirtymisen kankaalle kuuli veitsen alkaessa rahista vasten canvasta. ”Muistan miten valtavan kiehtovaa oli istua pitkiäkin aikoja ihan hiljaa katsomassa mitä tyhjälle canvakselle syntyy.” Ja maalauksen valmistuessa hänen äitinsä seisoi itsekin hiljaa teoksen edessä. ”Taiteilijat sen tunnistavat, hetken kun taululle on syntynyt jotain, pieni helkähdys omasta sielusta.”
Maria huomioi Alinan lailla näyttelyn teosten iloista ja haaveilevaa värimaailmaa, ajatusmaailmaa. Hän korosti kuinka tärkeää ilo ja toivo ovat tässä aika synkässä ajankuvassa. Ihmisten välinen lämpö ja rakkaus ovat arvo ja kauneus tässä maailmassa ja sitä liekkiä tulee pitää hengissä. Ilo vie eteenpäin ja vaikka mikä olisi, eteenpäin meidän tulee mennä. Maria oli valinnut juhlaan runon, jonka hän koskettavasti lausui. Runo on Unto Kupiaisen Soutaja ja sen voit lukea itse tästä.
Vieras on virta, ja vieras on vene,
eivät ne unelmies uomia mene.
Ilta on ihmisessä, aamu on outo;
illasta aamuun on ihmisen souto.
Illasta aamuun on yöllistä matkaa;
jos jaksat uskoa, jaksat jatkaa.
Taapäin tuijotat, soudat eteen
outoa venettä outoon veteen.
Suomen Taiteilijat ry kiittää lämpimästi Alinaa ja Mariaa nautittavista puheista juhlanäyttelymme avajaisissa. Kiitos myös ajasta, jonka ehditte käyttämään juhlayleisön kanssa seurusteluun.
Iloiset, isot kiitokset myös näyttelymme musiikista vastaaville Kumi Komorille, Marju Tsokkiselle ja Discantus Sisters:lle! Musiikkinne kohotti näyttelyn visuaalisesta nautinnosta kokonaisvaltaiseksi nautinnoksi. Juhlan päättyessä mieli oli iloinen ja kevyt.
Raivo Tõnisson
Raivo on tuottelias ja mieleen jäävä taiteilija. Hänen taiteessaan on selvästi tunnistettava omatakeinen tyyli kuin myös värien käyttö. Aiheet ovat moninaisia ja lähetymiskulma aiheeseen hyvinkin oivaltava. Teoksista ei puutu huumoria tai draamaa ja siksi Raivon töitä on aina mieluisaa käydä katsomassa. Käykää nauttimassa!
Iiris Ruoho
Iiris on minulle tuntemattomampi henkilönä mutta onneksi ei taiteilijana. Hänen työnsä herättävät aina mielenkiintoa, aiheellaan ja tekniikallaan. Juhlanäyttelyyn tuli jyrytyksestä läpi kolme hiilipiirrosta. Sellaiset kolme hiilipiirrosta, että jouduin jonottamaan avajaisjuhlissa päästäkseni katsomaan ja ottamaan kuvaa teoksista. Teokset ovat lasin alla ja se häiritsee hieman näiden valokuvien katselua. Käykää katsomassa teokset paikan päällä, yksityiskohtien runsaus takuulla miellyttää silmää pitkään.
Mari Kopra
Marin kohdalla on tässä näyttelyssä kiinnitettävä huomiota ripustukseen. Marin teokset Kruunajaispäivä sekä Vahvuus ja Rauha ovat upeasti esillä oikein hyvässä seurassa. Kyseinen seinä on erittäin vaikuttava. Marin teoksissa korostuu taiteilija Alina Sinivaaran suosituksi huomioidut värit, sininen, keltainen ja vihreä. Mari tekee taidetta aina isosti ja hienoilla värivalinnoilla. Niitä katselessa huomaan hengittäväni syvään. Perspektiivi näissä on mielenkiintoinen, taulut ikäänkuin leijuvat ilmassa senässä kiinni olemisen sijaan. Käykää katsomassa! Ja hengittämässä. Tutustu Mariin etänä tästä: Mari Kopra
Sari-Aino Tolonen
Sari-Aino kirjaimellisesti toi Encaustic Art:n Suomen Taiteilijoihin ja nykyisellään tätä menetelmää käyttää jo useampi jäsentaiteilijoistamme. Juhlavuosinäyttelyssä on esillä neljä Sari-Ainon teosta, joita kannattaa katsella lähetä ja kaukaa. Itse nautin näiden töiden katselusta lähetä, jolloin värien kirjo ja pinnan muodot kukoistavat katsojalle.
Sari-Aino on mukana Ateljee Aapelin taiteilijayhteisössä ja hän on saanut sen kukoistamaan nykyiseen olotilaan Aapelin asioiden huolellisella hoidolla ST:n hallituksessa. Hän pitää työhuoneellaan päivän pituisia Encaustic Art -kursseja, jossa työmenetelmään pääsee hyvin sisään. Kurssin tehokkuutta taiteilijalle voi arvioida käymällä katsomassa Vicky Maarasen teoksia juhlanäyttelyssämme. Tutustu Sari-Ainoon tarkemmin tästä.